Begroting 2019 Gemeente Nijmegen

Verbonden partijen

Milieusamenwerking en afvalverwerking (MARN)

Openbaar en gemeentelijk belang

Openbaar en gemeentelijk belang
De MARN behartigt de belangen van de regiogemeenten als aandeelhouder in afvalverbrander ARN. Daarmee geven gemeenten uit de regio Nijmegen invulling aan het publieke belang om zorg te dragen voor continuïteit en een milieuhygiënische verwerking van huishoudelijk afval. Daarnaast vormt MARN een platform voor regionale projecten op het gebied van afval en milieu.

Gemeentelijk belang
Door de regionalisering van de DAR en de komst van de ODRN is het (regionale) belang van MARN op het gebied van projecten op het gebied van afval en milieu afgenomen. MARN heeft als gemeenschappelijke regeling nog wel een belangrijke rol om met de regiogemeenten onze belangen in de ARN te behartigen.

Actualiteiten en risico's

De gemeente Nijmegen maakt samen met zeven regiogemeenten deel uit van de gemeenschappelijke regeling MARN. De MARN is aandeelhouder van de Afvalenergiecentrale ARN B.V. te Weurt, waar het huishoudelijke restafval uit de regio wordt verbrand met energieterugwinning. Naast aandeelhouder is de MARN ook klant van ARN bv en heeft een afval-aanleveringsovereenkomst met ARN. In 2015 is door de MARN besloten deze overeenkomst met 5 jaar te verlengen, waarbij bedongen is dat de in 2010 bedongen korting van 25,71% op het verwerkingstarief wordt bestendigd én additioneel vanaf 2021 een aanvullende korting van 6% op het tarief zal worden toegepast. Bovendien is aan ARN meegegeven dat meer transparantie wordt verwacht in o.a. de tariefopbouw. De geboden korting wordt dan ook beschouwd als een minimum en de discussie over het tarief zal gevoerd blijven worden.

Qua afvalverwerking is ARN bezig met de bouw van een milieuvriendelijke verwerkingsinstallatie van luiers en incontinentiemateriaal. De regiogemeenten beogen in 2019 de gescheiden inzameling van deze afvalstroom te gaan organiseren om deze bij ARN te laten verwerken. Tevens oriënteert het bedrijf zich op de realisatie dan wel deelname in een recyclingsinstallatie van matrassen.

De gronden van de GR MARN  zijn verkocht aan ARN bv voor een bedrag van € 11,5 mln. De MARN heeft nu geen gronden meer in bezit. De ARN heeft de aankoop gefinancierd door een langlopende lening bij de MARN af te sluiten. Hiervoor betaalt de ARN € 0,8 mln jaarlijks, gedurende 20 jaar. Doordat er geen inkomsten uit huur en pacht meer worden ontvangen, zullen over 20 jaar geen middelen beschikbaar komen voor de MARN.