Begroting 2019 Gemeente Nijmegen

Verbonden partijen

MGR Werkbedrijf/IRVN

Openbaar en gemeentelijk belang

De MGR heeft twee modules, het WerkBedrijf en iRvN. De gemeente Nijmegen participeert in beide modules. Binnen het WerkBedrijf worden de op re-integratie gerichte taken uit de Participatiewet en de taken op grond van de Wet sociale werkvoorziening uitgevoerd. Binnen de module iRvN wordt een aantal ICT-taken uitgevoerd voor de gemeenten in de regio.

De ondersteuning van de iRvN richt zich deels op de geautomatiseerde systemen voor de interne bedrijfsvoering. Voor het deel dat betrekking heeft op de bedrijfsapplicaties wordt daarmee de publieke dienstverlening ondersteund van bijvoorbeeld verstrekking van producten publiekszaken (bv paspoort, rijbewijs), uitkeringen enz. De IT-beheer activiteiten worden regionaal gerealiseerd en daarin is Nijmegen een aandeelhouder die qua aandeel uiteraard wel aanzienlijk is (circa 50-60%). Voor het applicatiebeheer geldt op dit moment dat de iRvN die rol voor Nijmegen vervult en voor een klein aandeel (circa 2-3%) voor het WerkBedrijf.

Actualiteiten en risico's

Uitgangspunt voor het WerkBedrijf Rijk van Nijmegen is het budgettaire kader dat de deelnemende gemeenten meegeven. Risico's hangen samen met het feit dat we wettelijke verplichtingen moeten nakomen, bijvoorbeeld voor de SW-medewerkers, terwijl de inkomsten uit rijkssubsidie en omzet lager kunnen uitvallen. Andere mogelijke risico's hangen samen met tegenvallende resultaten van het WerkBedrijf om kandidaten uit de bijstand naar werk toe te leiden. Dit kan een negatief effect hebben voor het programma werk en Inkomen (meer mensen in de bijstand dan de landelijke tendens).