Openbaar en gemeentelijk belang
Openbaar belang
De DAR is een overheidsgedomineerde N.V. die voor de regiogemeenten zorgdraagt voor afvalinzameling en afvalverwerking. Voor Nijmegen wordt daarnaast ook stadsreiniging en gladheidsbestrijding door de DAR uitgevoerd. Binnen DAR is de werkcorporatie 'De Werkgroep' opgericht. Het beheer van openbaar groen wordt hier door mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt vormgegeven om de kansen op regulier betaalde arbeid voor deze groep te vergroten.
Gemeentelijk belang
Als gemeente zijn we aandeelhouder van DAR. Het aandeel van Nijmegen bedraagt 80%. Daarnaast zijn we ook klant van DAR. Jaarlijks wordt daartoe met Nijmegen (en andere regiogemeenten) een dienstverleningsovereenkomst (DVO) afgesloten voor de invulling van de uitvoerende taken. Het gegeven dat alle regiogemeenten aandeelhouder en klant van DAR zijn, maakt een efficiënte regionale inzameling en verwerking van alle huishoudelijke afvalstromen mogelijk.
Actualiteiten en risico's
De DAR stelt zich tot doel met alle gemeenten minimaal de landelijk wettelijk doelstellingen te realiseren op het gebied van afvalscheiding en recycling. In 2017 hebben we 72,3% hergebruik gerealiseerd, tegen 72,9% in 2016. Oorzaak van deze lichte daling ligt in een minder goed resultaat in de nascheiding van de grof huishoudelijke afvalstromen; 3,1% in 2017 tegen 3,8% in 2016. Met de voorgenomen gescheiden inzameling van luiers en incontinentiemateriaal verwachten we in 2019 een verdere stap naar 75% hergebruik te maken. Verder nadert de realisatie van het netwerk van ondergrondse restafval containers in de binnenstad haar voltooiing en zal in 2019 operationeel worden. Dar verricht naast afval- en reinigingstaken ook de integrale uitvoering van een groot deel van het beheer van de openbare ruimte. Dus ook van het groen en het onderhoud aan de wegen. We stimuleren de DAR om steeds verder te groeien in de integrale dienstverlening.