Begroting 2019 Gemeente Nijmegen

Verbonden partijen

ODRN

Openbaar en gemeentelijk belang

Openbaar belang
Het doel van de vorming van de Omgevingsdienst Regio Nijmegen (ODRN) is het bereiken van een hogere uitvoeringskwaliteit en meer efficiency van vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH) door de bundeling van deze taken in de regio.

Gemeentelijk belang
Alle deelnemende gemeenten hebben hun milieutaken ingebracht (verplichting vanuit het Rijk). De gemeente Nijmegen heeft daarnaast, net als de provincie Gelderland en de gemeenten Berg en Dal, Beuningen en Heumen ook de uitvoering van de bouwtaken (Wabo-breed) ingebracht.  De ODRN geeft bovendien invulling aan de regionale crisisorganisatie omgevingszorg (milieubeheer en bouwbeheer). In landsdeel Oost zorgt de ODRN voor vergunningverlening, handhaving en toezicht voor de BRZO-bedrijven. Voor de zogenaamde complexe bedrijven in Gelderland stelt de ODRN het milieudeel van de omgevingsvergunning op.

Actualiteiten en risico's

Over- of onderschrijdingen van ODRN-kosten
Het negatieve of positieve rekeningresultaat van de ODRN komt ten laste of ten gunste van de deelnemers. Het risico op over- of onderschrijdingen van de ODRN-kosten wordt beperkt door de ontwikkeling van de legesinkomsten; bij een toename van de bouwaanvragen nemen zowel de kosten van de ODRN als de legesinkomsten toe.  Maar het verband tussen de kosten van de ODRN en legesinkomsten is beperkt. Dat heeft een aantal oorzaken:      

  • Kleine aanvragen zorgen voor het leeuwendeel van de werkzaamheden en leveren maar weinig leges op. Er is dus geen eenduidige relatie tussen schommelingen in legesinkomsten en werkzaamheden/kosten van de ODRN;
  • Niet alle werkzaamheden van de ODRN zijn legesgerelateerd;
  • De bouwmarkt is tot op grote hoogte onvoorspelbaar. Dat maakt anticiperen lastig.  

Om deze redenen is het niet logisch te veronderstellen dat in een jaar van teruglopende legesinkomsten ook de kosten van de ODRN gelijk meebewegen. Bij een langdurige recessie/teruggang in bouwactiviteiten mag wel een daling van de ODRN kosten verwacht worden.  
De ODRN voorziet voor 2019 geen financiële tegenvallers.

Omgevingswet
De Omgevingswet zal in 2021 in werking treden. De uitvoering van het omgevingsplan van de gemeente Nijmegen zal voor een belangrijk deel door de ODRN worden uitgevoerd. Oefenen in pilots en het opleiden van medewerkers zullen in 2019 leerpunten geven die van belang zijn voor een goede uitvoering van de Omgevingswet.

Privatisering van het bouwtoezicht
De Eerste Kamer heeft geen steun uitgesproken voor de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen. Op verzoek van oud-minister Plasterk is de stemming in de Eerste Kamer uitgesteld. Wat dit uiteindelijk voor de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen gaat betekenen is onduidelijk, maar de geplande voorbereiding zal in ieder geval vooralsnog op een laag pitje worden gezet. En zoals in het plenair debat is aangegeven wordt de wet in ieder geval uitgesteld tot 2019.

Energie Toezicht
De partners van de Omgevingsdienst Regio Nijmegen geven energiebesparing hoge prioriteit. De ODRN is daarom gevraagd om invulling te geven aan energiebesparing bij bedrijven en op die manier een bijdrage te leveren aan de doelstelling van het Gelders Energie Akkoord. Beoogd wordt dat bij alle bedrijven in 2020 energiebesparende maatregelen zijn geïmplementeerd.