Begroting 2019 Gemeente Nijmegen

Weerstandsvermogen en risicobeheersing

Weerstandsvermogen

Het weerstandsvermogen maakt het mogelijk dat we incidentele financiële tegenvallers kunnen opvangen zonder direct ingrepen in de begroting te hoeven doen. Bij structurele financiële tegenvallers moet het weerstandsvermogen het mogelijk maken om de eerste klap op te vangen zodat we de tijd krijgen om een zorgvuldige afweging te maken hoe we de financiële gevolgen een plek kunnen geven. Het weerstandsvermogen moet ons beschermen tegen het doen van ongewenste ingrepen op ons beleid.
Het gewenste niveau van het weerstandsvermogen is een vrije weerstandscapaciteit die gelijk is aan het risicoprofiel. Dus de gewenste verhouding tussen beschikbare vrije weerstandscapaciteit en risicoprofiel = 1. Bij deze verhouding betrekken we het element tijd.
Voor de weerstandscapaciteit hanteren we een absolute ondergrens van € 25 miljoen. Dit komt ongeveer overeen met € 150 per inwoner. Wanneer ons weerstandscapaciteit onder dit niveau komt krijgt herstel hiervan absolute prioriteit.
Wanneer de vrije weerstandscapaciteit boven het risicoprofiel uitkomt, zowel op korte als op lange termijn, kan de Raad beslissen om deze middelen in te zetten.
In het coalitieakkoord is voor een aantal zaken, zoals transformatie zorg en welzijn, transitie energie, vestigingsklimaat Health & hightech, knoop 38 en sociale en middeldure huur een bedrag uit de saldireserve ingezet. Daarnaast is het groeipad van de saldireserve verlaagd om middelen beschikbaar te hebben voor met name uitdagingen in het sociaal domein. Bij de verlaging van het groeipad is wel gezorgd dat er een comfortabele buffer blijft tussen de risico's en de saldireserve.

In de onderstaande grafiek wordt de ontwikkeling van de saldireserve, zijnde de vrij beschikbare weerstandscapaciteit, weergegeven.