Begroting 2019 Gemeente Nijmegen

Werk en Inkomen

Wat gaan we hiervoor doen?

Wat gaan we volgend jaar doen?

We willen minimaal 850 personen laten uitstromen naar regulier werk. We stellen het regionaal strategisch arbeidsmarktbeleid en de economische visie op. Aan de hand daarvan willen we meer (passende) banen in onze regio realiseren door te investeren in bepaalde sectoren. Ook willen we de mismatch op de arbeidsmarkt zoveel mogelijk overbruggen door de inzet van (om)scholingstrajecten en een betere aansluiting realiseren tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt. Daarnaast zetten we vanuit WerkBedrijf instrumenten in als coaching, begeleiding, sollicitatietrainingen, loonkostensubsidies, opleidingen, trainingen, social return, etc. Centraal bij de dienstverlening van WerkBedrijf staat het leveren van individueel maatwerk. Verder zetten we in op activering, arbeidsmatige dagbesteding en vrijwilligerswerk voor mensen met een langere afstand tot de arbeidsmarkt. Ten aanzien van de SW werken we aan betere werkomstandigheden zodat de tevredenheid en de opbrengst stijgen en het ziekteverzuim daalt.

Inkomen
Om zoveel mogelijk mensen uit de uitkering te krijgen, gaan we intensiever in gesprek met cliënten. We kijken welke drempels er nog bestaan om aan het werk te gaan. Voor degene waarvoor werk of scholing (nog) niet mogelijk is, zetten we onze participatiecoaches in. Zij kijken samen met de cliënten op welke zinvolle wijze deze deel kunnen nemen aan het maatschappelijk verkeer. Daarnaast zijn we van mening dat alleen personen die recht hebben op een uitkering er een moeten ontvangen. We blijven daarom volop inzetten op handhaving en naleving. Dit houdt allereerst in dat we goed, duidelijk en veelvuldig informeren, zodat geen onbedoelde fouten worden gemaakt. Ook bieden we ondersteuning bij het invullen van formulieren, onder andere via de Formulierenbrigade en Bureau Sociaal Raadslieden. Daarnaast sporen we fraude actief op, onder andere met behulp van themacontroles en signaal- en risicogestuurd onderzoek. Verder stimuleren we parttime werken, onder andere door de inwoners zoveel mogelijk te ontzorgen. Ten slotte blijven we een gerichte aanpak bieden voor specifieke doelgroepen, zoals statushouders en daklozen en betalen we vaste lasten vanuit de uitkering om mogelijke schuldensituaties te voorkomen.

Armoedebestrijding
We kennen in Nijmegen een ruimhartig armoedebeleid en dat is ook het geval in 2019. Meer nog dan voorheen willen we inzetten op duurzaamheid (tweedehands goederen bijzondere bijstand) en activering (inzetten op participatie). Dat betekent bijvoorbeeld dat de Meedoenregeling, de Computerregeling en het Kinderfonds worden gecontinueerd, zodat kinderen en volwassenen kunnen sporten, zwemmen, muziek maken en meedoen op school. Verder blijven we goed samenwerken met de vele initiatieven en organisaties op het gebied van armoedebestrijding in de stad. Het gaat dan bijvoorbeeld om de Voedselbank, de Kledingbank, Stichting Leergeld, Vincentius, de particuliere fondsen en vele andere initiatieven.

Met wie werken we samen en welke taken worden door verbonden partijen gedaan?

De belangrijkste verbonden partij waarmee we vanuit het programma Werk en Inkomen te maken hebben is de Modulaire Gemeenschappelijke Regeling Rijk van Nijmegen (MGR). Bij de oprichting van de MGR is ervoor gekozen om te starten met een module WerkBedrijf waarin alle professionaliteit op het gebied van arbeidstoeleiding (inclusief SW en arbeidsmatige dagbesteding) is gebundeld. Dit biedt efficiëntie en slagkracht en is daarnaast vooral bedoeld om een betere dienstverlening te kunnen bieden aan werkzoekenden en ondernemers in de Regio Rijk van Nijmegen. In het verleden was er immers een versnipperde dienstverlening, waarbij per doelgroep, per regeling, per jaar, per gemeente een ander beleid gevoerd werd. Het verstrekken van de uitkeringen, de handhaving en een deel van de taken op het gebied van schuldhulpverlening en armoedebestrijding wordt daarnaast uitgevoerd door de gemeentelijke afdeling Zorg & Inkomen. Met betrekking tot de experimenten Participatiewet werken we intensief samen met de Radboud Universiteit Nijmegen en de Hogeschool Arnhem Nijmegen. Op het gebied van armoedebestrijding en schuldhulpverlening wordt verder goed samengewerkt met een veelheid aan grote professionele en kleine particuliere initiatieven in de stad, waarvan er een aantal al in de vorige paragraaf is genoemd.

Lasten, baten en saldo

x 1 miljoen

Lasten

€ 183

22,5 %

Baten

€ 105

12,9 %