Begroting 2019 Gemeente Nijmegen

Cultuur en Cultureel Erfgoed

Wat gaan we hiervoor doen?

Wat gaan we volgend jaar doen?

Cultuurpresentatie, cultuurproductie en cultuurparticipatie

  • Evalueren van het huidige cultuurbeleid, op basis waarvan we onze cultuurvisie herzien. Dit doen we samen met de stad, kunstenaars en culturele organisaties. We streven er naar dit medio 2019 af te ronden.
  • Als onderdeel van Landsdeel Oost (provincies Gelderland, Overijssel en de grote steden uit beide provincies) zijn we gesprekspartner voor het Ministerie van OCW. We denken mee over proeftuinen waarbij talentontwikkeling en publieksverbreding centraal staat. Met de gemeente Arnhem en de provincie Gelderland werken we samen aan een cultureel profiel voor de stedelijke regio Arnhem-Nijmegen.
  • We verwachten de uitbreiding en renovatie van het permanente atelierpand aan de Villa Novastraat in 2019 op te kunnen leveren.
  • In het najaar  vieren we de start van 75 jaar vrijheid bij de herdenking van Market Garden.
  • We hebben prestatieafspraken met de grote culturele instellingen en stellen voorwaarden aan o.a. de invulling van hun rol als (keten)intendant, het bereiken van een breder publiek en extra aandacht voor het betrekken van jongeren tot 26 jaar.
  • We stimuleren een bruisend cultureel klimaat door meerjarige subsidies te verlenen aan 8 festivals en 10 productiehuizen.
  • Met de Subsidieregeling Cultuurinitiatieven Nijmegen (SCiN) stimuleren we verrassende en experimentele culturele initiatieven en stimuleren we het bereiken van een breder publiek en vragen we extra aandacht voor het betrekken van jongeren tot 26 jaar.
  • We blijven investeren in het verstrekken van kunstopdrachten in de openbare ruimte om een bijdrage te leveren aan de (culturele) kwaliteit en beleving van de stedelijke omgeving. De kunstopdrachten worden aan de hand van een beleidsprogramma verstrekt.
  • We blijven de cultuureducatie in het onderwijs faciliteren via de lessen cultuureducatie op de brede scholen en het lokale bemiddelingspunt cultuureducatie. Dit punt koppelt vragen van scholen aan het aanbod van de culturele organisaties en individuele kunstenaars in Nijmegen. We zetten de Kunstbus in om ervoor te zorgen dat kinderen op jonge leeftijd kennis maken met kunst en cultuur. Voor kunsteducatie in de vrije tijd voor jongeren tot 18 jaar, blijven we een kwalitatief en breed aanbod garanderen.
  • We subsidiëren de actieve amateurkunstbeoefening door middel van een aparte subsidieregeling voor de amateurkunst.
  • We stimuleren het creatieve klimaat in de stad door de uitvoering van het project Besiendershuis, Huis voor de creatieve stad Nijmegen.

Musea (musea, archeologie en archief)

  • Museum het Valkhof-Kam levert in 2019 een masterplan op, waarin staat beschreven hoe het museum invulling gaat geven aan haar visie om weer een museum van nationale allure te worden. Dit masterplan vormt de basis voor onze financiële  bijdrage aan het museum.
  • In 2019 opent het Tweede Wereldoorlog informatiecentrum in de binnenstad van Nijmegen.
  • We voeren in opdracht archeologisch onderzoek uit op (her)ontwikkelingslocaties. We stellen eisen op waaraan archeologisch onderzoek moet voldoen dat binnen de gemeente uitgevoerd wordt. We controleren op de uitvoering van deze onderzoeken en toetsen de hieruit volgende rapportages.
  • We denken mee over de ruimtelijke ontwikkeling van Nijmegen, bijvoorbeeld bij de omgevingsvisie en ruimtelijke plannen.
  • We werken mee aan de aanwijzing van de Romeinse Limes tot UNESCO werelderfgoed. Dit doen we samen met de provincies Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland, diverse erfgoedinstellingen, 25 andere gemeenten in  Nederland en de Duitse Bundesländer Nordrhein-Westfalen en Rheinland-Pfalz. Voor het Nederlandse deel vormde Nijmegen in de Romeinse tijd daarbij de sleutelrol.
  • We gaan verder met het opstellen van een archeologische waardenkaart. In het kader van de regionale samenwerking doen we dit ook voor de regiogemeenten Beuningen, Druten, Groesbeek, Heumen en Wijchen (regio-archeoloog). We werken hierin samen met de provincie Gelderland.
  • Vanuit onze rol als depothouder voor archeologische bodemvondsten onderhouden we de archeologische vondsten in het depot en dragen zo zorg voor behoud van de materiële resten van ons verleden.
  • In 2019 beginnen we met de voorbereidingen van de verbouwingswerkzaamheden voor het archeologisch depot. Het huidige depot voldoet niet aan de wettelijke eisen, die voortvloeien uit de Erfgoedwet en de Kwaliteitsnorm Nederlandse Archeologie. Om aan de wettelijke eisen te voldoen gaan we o.a. aparte opslagruimtes creëren voor de bewaring van kwetsbare materialen en de klimaatbeheersing optimaliseren. Het nieuwe depot zal plaats bieden aan zowel onze eigen collectie als aan die van de provincie Gelderland.
  • We dragen zorg voor het inspecteren, verwerven, beheren en beschikbaar stellen van archieven, collecties en andere informatiebronnen en stellen deze beschikbaar via onze studiezaal en website.
  • We stellen onze (archief)bronnen beschikbaar voor de vele manifestaties en tentoonstellingen die op cultuurhistorisch gebied in 2019 worden georganiseerd.
  • We implementeren en bereiden ons voor op de implementatie van een e-depot om de duurzaamheid en de toegankelijkheid van het digitaal archief voor de toekomst te borgen.

Cultureel erfgoed

  • We restaureren de Barbarossarruïne en de Nicolaaskapel in het Valkhof. We voeren de restauratie en verbeelding van de burchtmuren in het Valkhof uit. We onderzoeken de staat van onderhoud van de Schouwburg.
  • Om de specifieke Nijmeegse identiteit en eigenheid te versterken en erfgoed in te zetten om bezoekers te trekken, zetten we de komende jaren in op het thema Nijmegen verdedigingstad, met onder andere aandacht voor de belangrijke onderwerpen 75 jaar Market Garden en de Romeinse Limes, in het kader van de UNESCO-aanwijzing, waarvoor we het Limescongres en publieksactiviteiten organiseren.
  • In het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis worden wisselende exposities ingericht en krijgen bewoners en bezoekers van Nijmegen handreikingen om de parels van de Nijmeegse geschiedenis elders in de stad te gaan zien en beleven: tentoonstellingen, musea, rondwandelingen, evenementen.
  • We leveren een actieve bijdrage aan de organisatie van de jaarlijkse Open Monumentendag en het weekeinde van de Nijmeegse 024geschiedenis in het kader van de landelijke Maand van de Geschiedenis.
  • We gaan verder met het opstellen van een cultuurhistorische waarden- en beleidskaart, om ons goed voor te bereiden op de Omgevingswet.
  • We willen het cultuurhistorisch erfgoed van de stad behouden voor de huidige en toekomstige generaties. Hiervoor beschermen we monumenten en borgen we cultuurhistorische waarden in ruimtelijke plannen. We denken actief mee met ontwikkelaars en eigenaren in de stad om te komen tot duurzame oplossingen voor beschermde en beeldbepalende panden. We stellen beleid op voor instandhouding naoorlogse gebouw gebonden kunst.
  • De Stevenskerk levert een belangrijke bijdrage aan het culturele en cultuurhistorische klimaat van de stad. We gaan onze rol als gemeente hierbij onderzoeken/bepalen. We adviseren de Stevenskerk in het komende restauratietraject.
  • We stellen, samen met de stad, een kerkenvisie op, voor omgang met leegstaand en vrijkomend religieus erfgoed.

Media

  • De taken (lezen, leren en informeren), zoals die zijn opgenomen in de bibliotheekwet, zijn belegd bij de openbare bibliotheek Gelderland Zuid. In 2019 zoeken we samen met de bibliotheek naar een locatie om in stadsdeel Lindenholt een bibliotheekfunctie toe te voegen.
  • De lokale omroep RN7 ontwikkelt zich samen met andere omroepen tot een streekomroep. We werken hierin samen met andere betrokken gemeenten in de regio.

Met wie werken we samen en welke taken worden door verbonden partijen gedaan?

We werken samen met culturele en cultuurhistorische organisaties in de stad, de Radboud Universiteit en het onderwijsveld.

Lasten, baten en saldo

x 1 miljoen

Lasten

€ 28

3,5 %

Baten

€ 4

0,5 %