Begroting 2019 Gemeente Nijmegen

Veiligheid

Wat gaan we hiervoor doen?

Wat gaan we volgend jaar doen?

Aanpak ondermijningscriminaliteit

  • Versterking van de informatiepositie. In de eerste plaats door het (door)ontwikkelen van een dashboard hennepteelt. Maar ook door het ontwikkelen van nieuwe informatieproducten, waarmee we scherp zicht kunnen houden op het ondermijningsbeeld. Belangrijke partners hierbij zijn het Openbaar Ministerie en de politie in Oost-Nederland.
  • Het uitbreiden van de bestuursrechtelijke aanpak (bijvoorbeeld sluiting van woningen en bedrijfspanden) door het inzetten van extra juridische capaciteit. Hierbij werken we, onder andere via de lokale gezagsdriehoek, in nauwe afstemming met de partners in de strafrechtketen, maar ook met andere overheidsdiensten en met partijen in de private sector.
  • Het (door)ontwikkelen van de intergemeentelijke samenwerking in Gelderland-Zuid met Nijmegen in de rol van gastheer voor het regionale projectenbureau. Partners hierbij zijn niet alleen de gemeenten in Gelderland-Zuid, maar ook het Districtelijk Veiligheidsoverleg (DVO) in Gelderland-Zuid, het Openbaar Ministerie, de politie in Oost-Nederland en de Belastingdienst.
  • We willen het mogelijk maken om door middel van de Wet Bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Wet Bibob) zorgfraudes en fraudes met grond- en vastgoedtransacties tegen te gaan. Partners hierbij zijn de interne afdelingen Maatschappelijke Ontwikkeling, Ontwikkelingsbedrijf en Vastgoed, Sport en Accommodaties (VSA).
  • We gaan verder invulling geven aan de resultaten van interne pilots Werken aan een weerbare organisatie die eind 2018 beëindigd worden. Partners hierbij zijn de interne organisatieonderdelen: Personeel & Organisatie, Publiekszaken, Maatschappelijke Ontwikkeling, Zorg en Inkomen, Ontwikkelingsbedrijf, VSA, Economische Zaken, Projectmanagement en Ruimtelijke Kwaliteit (PMRK) en Stadsbeheer.

Fysieke veiligheid

  • We vernieuwen in 2019 het  Plan van Aanpak Fysieke Veiligheid met bijzondere aandacht voor de thema’s  risicogestuurd werken (dus weg van de risico-regelreflex) en burgerbetrokkenheid
  • Met VRGZ en ODRN maken we nieuwe afspraken over een gezamenlijke programmering voor toezicht en handhaving, gebaseerd op de thema’s in het nieuwe Plan van Aanpak Fysieke Veiligheid.

Sociale veiligheid

  • In 2019 hebben we een nieuw beleidskader Integrale Veiligheid voor deze bestuursperiode.
  • Continuïteit van zorg voor mensen met een psychische aandoening houdt in:
  • Start EPA -overleg Gelderland-Zuid in Veiligheidshuis met als doelen:  gevaar afwenden, het tegengaan van escalatie en stabiliseren. We willen de crisis voor zijn en bij een risico direct kunnen handelen.
  • Signaleren van belemmeringen in de samenwerking met partners (waaronder informatiedeling) en het gezamenlijk komen tot werkwijzen die continuïteit van zorg en veiligheid ondersteunen. Deze werkwijzen en afspraken willen we in Gelderland-Zuid regionaal vastleggen.
  • Casuïstiek langdurig volgen.
  • Samenwerkingspartners: GGD Gelderland-Zuid, GGZ, Openbaar Ministerie en politie en Reclassering.
  • De aanpak van structurele onveiligheid houdt in:
  • Inzicht in de aard van de problematiek in Gelderland-Zuid. We geven een onderzoeksbureau de opdracht om een aantal casussen te onderzoeken. Daarnaast maken we bij de analyse gebruik van landelijke onderzoeken.  
  • Op basis van de bespreking van actuele casuïstiek wordt een voorstel gedaan voor de ontwikkeling van een nieuwe aanpak.
  • Samenwerkingspartners: Veilig Thuis, Moviera, GGZ, Pluryn en Reclassering.

Met wie werken we samen en welke taken worden door verbonden partijen gedaan?

Bij de aanpak van ondermijningscriminaliteit zijn de belangrijkste samenwerkingspartners: Openbaar Ministerie, politie en Belastingdienst. Op het terrein van fysieke veiligheid werken we samen met de Omgevingsdienst Regio Nijmegen (ODRN) en de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid (VRGZ). De aanpak van sociale veiligheid wordt voornamelijk vormgegeven in het Veiligheidshuis, waarin we met een groot aantal partijen samenwerken: naast de partners in de strafrechtketen (Openbaar Ministerie, politie, (jeugd)reclassering) onderhouden we daar werkrelaties met GGD Gelderland-Zuid, GGZ en Veilig Thuis.

Op het veiligheidsdomein werken we samen met drie verbonden partijen: de VRGZ, ODRN en GGD Gelderland-Zuid. De VRGZ verricht voor ons vooral taken op het terrein van brandweerzorg en crisisbeheersing. De ODRN voert toezichthoudende en handhavende taken ten behoeve van een veilige leefomgeving. Met de GGD Gelderland-Zuid werken we samen daar waar het taakveld maatschappelijke zorg sociale veiligheid raakt. De GGD is daarmee een belangrijke partner in de verbinding tussen zorg en veiligheid.

Lasten, baten en saldo

x 1 miljoen

Lasten

€ 19

2,3 %

Baten

€ 0

0,0 %